Trimtechnieken

Plukken
Bij het plukken wordt de vacht wat aan het eind van de rustfase zit verwijderd. Dit gebeurd door met minimale kracht aan de vacht te trekken. Hierbij dient de huid goed strak getrokken te worden, zodat het niet onprettig voelt voor de hond. Bij het plukken van een vacht is het erg belangrijk dat de vacht goed plukrijp is.
Veel mensen denken dat dit elke 6 maanden is, echter is dit vanaf een maand of 6. De honden met een langere vacht (denk aan de Westie, Cairn terrier) hebben een veel langere groeicyclus dan de honden met een wat kortere vacht (Border terrier, Jack Russel). Castratie zorgt ervoor dat deze groeicyclus nog langer duurt, waardoor ze nog langer nodig zijn om ‘plukrijp’ te worden. Zo zijn er die maar 1x per jaar te plukken zijn.
Het is mogelijk en aan te raden om de stugge bovenvacht op te delen in meerdere lagen. De hond kan hierdoor bijvoorbeeld elke 3-4 maanden geplukt worden. Uw hond loopt er daardoor altijd netjes en verzorgd bij. Het elke 3-4 maanden laten plukken van deze vachten is veel minder zwaar voor zowel de hond, de huid, als voor de trimmer. Bijna elke ruwharige hond staat bij mij in een zogenoemde ‘stripvacht of rolvacht’ (dubbele vacht). Het plukken van de vacht zien we voornamelijk bij ruwharige rassen. Bij sommige castratenvachten kan deze techniek ook gebruikt worden om overtollig pluis te verwijderen.

Een castratenvacht voor de behandeling

Inkorten
Het inkorten van de vacht kan met verschillende technieken. Dat kan met een uitdunschaar ofwel een effileerschaar. Deze geeft een natuurlijk en net effect zonder dat de vacht er geknipt uitziet. Deze techniek wordt oa gebruikt bij Boomertjes, Shih Tzu’s, Labradoodles, Lhasa Apso’s.

Een Yorkshire terriër ingekort met de effileerschaar

Het inkorten van de vacht kan ook met een rechte ‘gewone’ schaar. Het gebruik van deze schaar geeft een mooi en strak resultaat op krulvachten. Bijvoorbeeld van Poedels, Labradoodles, Waterhonden, Bichon Frisé en sommige Bouviers
Daarnaast hebben we nog het inkorten van de vacht door het gebruik van een tondeuse. Inmiddels zijn de technieken zoveel verbeterd dat we kunnen scheren vanaf 0,5mm lengte (niet gebruikelijk in de trimsalon) tot een lengte van 50mm, dus zo’n 5cm.
Een vacht merkt geen verschil of het nou met een schaar of met een tondeuse ingekort wordt.

Een krulvacht, ingekort met een rechte schaar

Ontwollen
Bij het ontwollen van een vacht wordt er gebruikt gemaakt van de ‘was en blaasmethode’. Deze techniek passen we veel toe bij honden met een stokharige vacht. Hierbij gaat de hond in bad. Deze worden meerdere keren gewassen. Eerst een reinigende shampoo om de vacht goed schoon te maken. Hierbij gaan de haarschubben open zodat de haren water op kunnen nemen. Daarna wordt er een voedende shampoo gebruikt. Hierin blijft de hond een flinke poos ‘weken’. De haren kunnen hierdoor flink water opnemen en zo krijgt de shampoo de tijd om in te werken in de vacht. Dit wordt na het inweken grondig uitgespoeld, daarna gaat de hond in de conditioner. Hierdoor sluiten de haarschubben zich en zijn ze weerbaar tegen invloeden van buitenaf. Dan krijgt de hond een badjas aan en mag deze even rustig liggen om alvast voor te drogen. Op de tafel wordt de hond heel voorzichtig met de haargroei mee gedroogd dmv een waterblazer, een soort krachtige föhn. De vacht heeft zich volgezogen met water, is zwaar geworden en blazen we er nu gemakkelijk uit door de krachtige waterblazer. Tijdens dit proces wordt er geen borstel of kam gebruikt. Deze kunnen vacht en huid beschadigen.