Verharen

Verharen

De huid is opgebouwd uit meerdere lagen: onderhuid, lederhuid, kiemlaag en de hoornlaag. In de lederhuid bevinden zich de haarzakjes. Daaruit ontwikkelt en groeit een haar. Elke haar heeft een groeicyclus, hierin herkennen we de anagene fase ofwel de groeifase (A), de catagene fase ofwel de overgangsfase (B) en de telogene fase ofwel de rustfase (C). Aan het eind van de rustfase valt de haar uit doordat een nieuwe haar zich aandringt (net als het wisselen van tanden).

©Jet Bijen, Praktijk voor huid en vacht

De volgende factoren kunnen invloed hebben op de verharing van de hond:
– Lichtintensiteit (hoeveelheid daglicht per dag)
– Hormonen
– Schade
– Voeding
– Stress
– Ziekte
– Verminderde algehele conditie
– (Vachtlengte)

Lichtintensiteit
De hypofyse produceert bij een groter lichtintensiteit het groeihormoon. Hierdoor groeit onder andere haar. Door het sneller groeien van het haar versnelt ook de verharing.

Hormonaal
Zie lichtintensiteit. De hypofyse is een klier in de hersenen die zelf hormonen aanmaakt, maar ook de hormoonregeling van andere delen in het lichaam regelt.
Hormonale schommelingen zoals de loopsheid kunnen ook invloed hebben op de verharing.

Schade
Schade aan de vacht geeft een afwijkende groeicyclus. Denk hierbij aan verkeerde borsteltechniek, verkeerde borstelgereedschap, overmatig borstelen en overmatig krabben.

Voeding
Haar wordt uit eiwit gemaakt. Daarom is het belangrijk dat een voer uit een kwalitatief goed eiwit bestaat. Voert u een lage kwaliteit brok dan kan dit een negatief effect hebben op de vacht van uw hond. Hierbij zien we overmatig haren, maar bijvoorbeeld ook een minder glanzende vacht.

Tekorten van essentiële vetzuren kunnen onder andere leiden tot een droge schilferige vacht. Essentiële vetzuren zijn omega 3,6 en 9, waarvan een hond zelf geen omega 3 en 6 aan kan maken. Omega 3 en 6 dient dus met de voeding binnen te komen. Belangrijk bij het geven van een goede omega 3 vetzuur is dat er voldoende vitamine E inzit, zodat het lichaam het op kan nemen. Daarbij zijn de aanwezigheid en de verhouding van EPA en DHA ook belangrijk.

Stress
Stress verhoogt het cortisol (stresshormoon) gehalte in het lichaam. Dit zorgt voor toename van andere hormonen waaronder adrenaline. Deze hormonen kunnen leiden tot een verstoorde en afwijkende groeicyclus en haaruitval.

Ziekte
Bij beschadiging van de huid kan extra verharen optreden. Denk hierbij aan huidinfecties, bacteriën, gisten, mijten, vlooien, luizen, allergieën. De ziekte van Cushing is een hormonale aandoening die ook haaruitval kan geven. Hierbij zien we meer lokale dunheid/kaalheid.

Verminderde algehele conditie
Indien een hond niet fit is kan je dit terug zien in de vacht. De vacht kan bijvoorbeeld dun en dor zijn en zijn glans verliezen. Als er iets in het lichaam veel energie vraagt wordt deze energie ergens anders vandaan gehaald. Denk hierbij ook aan een worminfectie bijvoorbeeld.

Vachtlengte
Eigenlijk hoort deze niet helemaal thuis in dit rijtje, echter geven de kortharen in de praktijk meer verhaar overlast dan de langharige vachten. Dit komt door de lengte van de vacht, bij een kortere vacht is de groeicyclus korter/sneller dan bij een lange vacht. Hierdoor zal een kortere vacht meer verharen dan een langharige vacht. Daarbij komt ook nog dat de losse vacht bij een langhaar in de lange haren blijven hangen en je dus minder haren in de omgeving aan zult treffen.